En dag på förskolan

Pyssel i ateljén. Foto: Claudia Fried

En dag på förskolan innefattar många olika rutiner och aktiviteter. För oss är det viktigt att barnen är delaktiga i det som sker och att det finns en tydlig struktur, då vi ser att det skapar trygghet.

Vi välkomnar barnen som kommer tidigt på ett tryggt och lugnt sätt till vår öppningsavdelning Lingon. Därifrån går barnen sedan till sina olika avdelningar.

Klockan 8.00 serveras en varierad och näringsrik frukost som kan bestå av gröt, yoghurt, fil, müsli, flingor, mjölk och smörgåsar med varierande pålägg. Frukosten serveras som buffé där barnen själva kan välja vad de önskar äta.

När alla barn har kommit vid klockan 9.00 startar vi upp dagen med avdelningssamlingar. Under samlingen samtalar vi med barnen om vad som kommer att hända under dagen, vilka barn och pedagoger som är närvarande, samt startar upp projektarbetet i mindre grupper. Frukt erbjuds till alla barn under förmiddagen. 

Lunchen serveras som buffé mellan klockan 11.00–11.30, både i matsal och på avdelning. De yngre barnen äter före de äldre barnen. Maten tillagas från grunden och är till stor del ekologisk.

Efter lunchen återgår barnen till sina avdelningar för olika former av vila/lugna aktiviteter och därefter fortsätter verksamheten med möjlighet till projektarbete och aktiviteter i mindre grupper.

Mellanmålet serveras som buffé klockan 14.00, både i matsal och på avdelning.

Under eftermiddagen erbjuds barnen aktiviteter både inne och ute. För de barn som är kvar klockan 16.30 erbjuds eftermiddagsfrukt. Barnen samlas då på Lingons avdelning som också är stängningsavdelning, alternativt ute på gården.

Förskolan stänger klockan 18.00.

Senast uppdaterad: 14 augusti 2018